Sadje je pomemben vir moči, spodbuja in ohranja zdravje in dobro počutje.  

Aronija


        Vsebuje veliko vitamina C, vitamin P, ki pomaga, da naše telo sprejema vitamine C, B2, B6, B9, E, ter minerale kalij, železo, mangan, molibden, jod, fosfor. Antocianini povzročajo modro barvo in ščitijo naše celice pred poškodbami. Biofenoli pospešujejo celjenje ran, odstranjujejo strupene snovi iz telesa, zmanjšujejo vnetja, uravnavajo krvni pritisk. Karoteni ščitijo celice pred poškodbami, preprečujejo nastanek sive mrene in varujejo kožo pred opeklinami. Poleg tega ima največjo zmožnost absorpcije prostih radikalov in antioksidativno moč. Odpravlja želodčne težave, preprečuje nastanek ateroskleroze, varovalno vpliva na črevesje, pomaga pri slabokrvnosti, posledično vpliva  na večjo imunsko sposobnost organizma, boljši vid in spomin.

Nasvet

Čeprav aronija v svežem stanju ni tako okusna, je vendar zelo bogata z vitamini, minerali, antocianini, antioksidanti, biofenoli...Veliko bolj  vabljiva je, če jo predelamo v marmelado ali sok; svežo, zmleto v prah ali zmrznjeno dodamo v smutije ali jogurt v kombinaciji z drugim sadjem; v čajih ali sladicah.


Jabolko


         Vsebuje sladkorje, sadne kisline, pektin, vitamini A, B, C, rudnine, antioksidante. Jabolko je zelo zdravo in je odličen vir vlaknin, pomaga vzdrževati normalno raven holesterola, sladkorja v krvi. Poleg tega lahko preprečijo tudi razvoj rakavih obolenj, krepčilno, protirevmatično, odvajalno, spodbuja prebavo in delovanje jeter, razkužuje, vsebujejo antioksidante, imenovane polifenoli, ki ščitijo srce pred boleznimi, preprečujejo krvne strdke in krepijo imunski sistem organizma, preprečujejo obolenja dihal, zdravijo prehlad, upočasnjujejo procese staranja.
Murva

Murve so veliki listavci, ki jih najdemo v toplih, zmernih in subtropskih področjih Azije, Afrike in Amerike. Vsak sadež je dolg od 2 – 5 cm. V večini so murve vijolično-rdeče ko dozorijo. Kljub temu pa najdemo tudi bele, rdeče, vijolične ali različne kombinacije barv.

 Obstajajo tri glave vrste murv: Bele murve (Morus alba). Rdeče ali Ameriške murve (Morus rubra).
Črne murve (Morus nigra).  Murve so osvežujoče sočen, trpek in sladek sadež. Bogate so z vrsto sestavin, ki so koristne za zdravje.

 ZDRAVSTVENE LASTNOSTI MURV

 – Slastne in sočne murve imajo nizko kalorično vrednost (samo okoli 43 kalorij na 100 g). Sestavljajo jih fitohranila, ki so koristna za zdravje, na primer antioksidanti, minerali in vitamini.
– Murve imajo zelo visoko količino fitokemikalij fenolnih flavonoidov imenovano antocianini. Znanstvene raziskave so pokazale, da ima uživanje teh sadežev možen pozitiven zdravstveni učinek proti raku, staranju in nevrološkim boleznim, vnetjem, diabetesu in bakterijskim okužbam.
– Sadeži vsebujejo resveratrol, še en antioksidant. Resveratrol ščiti pred kapjo s spreminjanjem molekularnih mehanizmov v ožilju.
– Murve so odličen vir vitamina C (33 mg na 100 g, približno 41% PDV), ki je prav tako močan naravni antioksidant. Uživanje hrane bogate z vitaminom C pomaga telesu razviti odpornost na razne infekcije, deluje protivnetno in očisti škodljive proste radikale.
– Jagode vsebujejo tudi manjše količine vitamina A in vitamina E. Uživanje murv telesu daje manjšo vendar prav tako pomembno količino antioksidantov, kot so lutein, zeaksantin, betakaroten in alfa karoten. Skupaj te sestavine ščitijo pred škodljivimi učinki prostih radikalov in reaktivnimi kisikovimi spojinami, ki so pomembne pri staranju in različnih bolezenskih procesih.
– Zeaksantin je pomemben karotenoid, ki se osredotoča na rumeno pego. Zagotavlja antioksidativne lastnosti in ščiti mrežnico pred škodljivimi učinki ultravijolične svetlobe.
– Murve so odličen vir železa, kar je redkost med jagodami. Vsebujejo 1,85 mg železa na 100 g (približno 13% PDV). Železo – sestavina hemoglobina v rdečih krvnih celicah – določa zmogljivost prenašanja kisika v krvi.
– So tudi dober vir mineralov kot so kalij, mangan in magnezij. Kalij je pomembna sestavina celic in telesnih tekočin, ki pomagajo nadzirati srčni utrip in krvni pritisk. Mangan telo uporablja kot kofaktor za antioksidantni encim superoksid dismutaza.
– Murve so bogate s skupino B-kompleks vitaminov in vitaminom K. Vsebujejo precej vitamina B6, niacina, riboflavina in folne kisline. Ti vitamini delujejo kot kofaktorji in pomagajo telesu presnavljati ogljikove hidrate, beljakovine in maščobe.

 STRANSKI UČINKI

 Ker so murve bogate s kalijem lahko povzročajo nelagodje pri ljudeh, ki imajo težave z ledvicami. Zato priporočamo, da si vsak dan privoščite zmerno količino murv.

VIr:  https://duhovnost.eu/blog/murve-za-boljse-zivljenje/

Lešnik

Oreh

Piškotki

UPORABA PIŠKOTKOV

S piškotki vas osebno ne identificiramo. Uporabljamo jih samo za boljše delovanje spletišča.

Z uporabo tega spletnega mesta se strinjate, da spletno mesto www.domena.si nastavi piškotke na vaši napravi.

KAJ SO PIŠKOTKI?

Piškotki so manjše besedilne datoteke, običajno iz črk in številk, katere obiskano spletno mesto shrani v napravo (računalnik, mobilnik, tablica itd.) z namenom prepoznavanja teh naprav. Shranjevanje piškotkov je pod nadzorom brskalnika – glejte spodaj: nadzor nad piškotki.

ZAKAJ NAŠA SPLETNA STRAN POTREBUJE PIŠKOTKE?

Glavni namen piškotka je, da spletnemu strežniku omogoči, da uporabniku predstavi prilagojene spletne strani, ki omogočajo, da je doživetje ob obisku spletne strani bolj osebno in da se bolje odziva na posamezne uporabnikove potrebe. Interakcija med uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je uporabniku ob ponovnem obisku prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa je tako bolj učinkovito in prijetno.

ZAKAJ NAŠA SPLETNA STRAN UPORABLJA PIŠKOTKE?

Piškotki so pomembno sredstvo za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami posameznega spletnega uporabnika. Razlogi za uporabo piškotkov izhajajo iz njihovih lastnosti, ena izmed njih je shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani), piškotki pomagajo pri izvajanju raznih spletnih storitev (spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju raznih statistik, saj se le z njimi lahko spremlja pogostost obiskovanja določene spletne strani. S pomočjo piškotkov lahko upravljavec spletne strani oceni učinkovitost zasnove svoje spletne strani, kot tudi ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih ponujajo tretji uporabnikom na njegovi spletni strani.

NADZOR NAD PIŠKOTKI ali KAKO LAHKO O(NE)MOGOČITE PIŠKOTKE?

Če želite spremeniti način uporabe piškotkov v brskalniku, vključno z blokiranjem ali izbrisom, lahko to storite z ustrezno spremembo nastavitev brskalnika. Podrobnejša navodila so predstavljena v nadaljevanju.

Google Chrome

1. Kliknite »Orodja« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Nastavitve«.

2. Kliknite »Prikaži dodatne nastavitve«, se pomaknite do razdelka »Zasebnost« in kliknite gumb »Nastavitve vsebine«.

3. Izberite »Dovoli nastavljanje lokalnih podatkov«.

Microsoft Internet Explorer 6.0, 7.0, 8.0, 9.0

1. Kliknite »Orodja« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Internetne možnosti«, nato kliknite zavihek »Zasebnost«.

2. Preverite, da je raven vaše zasebnosti nastavljena na srednjo ali manj, kar bo omogočilo uporabo piškotkov v vašem brskalniku.

3. Nastavitev nad srednjo ravnijo bo onemogočila uporabo piškotkov.

Mozilla Firefox

1. Kliknite »Orodja« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Možnosti«. >

2. Nato izberite ikono »Zasebnost«. >

3. Kliknite »Piškotki« in izberite možnost »Dovoli stranem, da ustvarijo piškote«.

Safari

1. Kliknite ikono zobnika na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«.

2. Kliknite »Zasebnost«, nato označite možnost »Onemogoči uporabo piškotkov tretjih oseb in oglaševalnih piškotkov«.

3. Kliknite »Shrani«.

Kako upravljati piškotke na računalniku Mac

Če želite omogočiti piškotke naše spletne strani, sledite spodnjim korakom.

Microsoft Internet Explorer 5.0 on OSX

1. Kliknite »Explorer« na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«.

2. Pomaknite se navzdol do »Piškotki« v razdelku »Prejete datoteke«.

3. Izberite možnost »Nikoli ne vprašaj«.

Safari on OSX

1. Kliknite »Safari« na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«.

2. Kliknite »Zasebnost« in nato »Omogoči uporabo piškotkov«.

3. Izberite »Samo na obiskanih straneh«.

Mozilla and Netscape on OSX

1. Kliknite »Mozilla« ali »Netscape« na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«.

2. Pomaknite se navzdol do »Piškotki« v razdelku »Zasebnost in varnost«.

3. Izberite »Dovoli piškotke samo za izvorno spletno stran«.

Opera

1. Kliknite »Meni« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Nastavitve«.

2. Nato izberite »Možnosti« in zavihek »Napredno«.

3. Izberite možnost »Omogoči uporabo piškotkov«.

Predstavljeni material ni namenjen predpisovanju načina zdravljenja, zato ne prevzemamo nobene odgovornosti.