Sadje je pomemben vir moči, spodbuja in ohranja zdravje in dobro počutje.  

Aronija


        Vsebuje veliko vitamina C, vitamin P, ki pomaga, da naše telo sprejema vitamine C, B2, B6, B9, E, ter minerale kalij, železo, mangan, molibden, jod, fosfor. Antocianini povzročajo modro barvo in ščitijo naše celice pred poškodbami. Biofenoli pospešujejo celjenje ran, odstranjujejo strupene snovi iz telesa, zmanjšujejo vnetja, uravnavajo krvni pritisk. Karoteni ščitijo celice pred poškodbami, preprečujejo nastanek sive mrene in varujejo kožo pred opeklinami. Poleg tega ima največjo zmožnost absorpcije prostih radikalov in antioksidativno moč. Odpravlja želodčne težave, preprečuje nastanek ateroskleroze, varovalno vpliva na črevesje, pomaga pri slabokrvnosti, posledično vpliva  na večjo imunsko sposobnost organizma, boljši vid in spomin.

Nasvet

Čeprav aronija v svežem stanju ni tako okusna, je vendar zelo bogata z vitamini, minerali, antocianini, antioksidanti, biofenoli...Veliko bolj  vabljiva je, če jo predelamo v marmelado ali sok; svežo, zmleto v prah ali zmrznjeno dodamo v smutije ali jogurt v kombinaciji z drugim sadjem; v čajih ali sladicah.


Jabolko


         Vsebuje sladkorje, sadne kisline, pektin, vitamini A, B, C, rudnine, antioksidante. Jabolko je zelo zdravo in je odličen vir vlaknin, pomaga vzdrževati normalno raven holesterola, sladkorja v krvi. Poleg tega lahko preprečijo tudi razvoj rakavih obolenj, krepčilno, protirevmatično, odvajalno, spodbuja prebavo in delovanje jeter, razkužuje, vsebujejo antioksidante, imenovane polifenoli, ki ščitijo srce pred boleznimi, preprečujejo krvne strdke in krepijo imunski sistem organizma, preprečujejo obolenja dihal, zdravijo prehlad, upočasnjujejo procese staranja.
Murva

Murve so veliki listavci, ki jih najdemo v toplih, zmernih in subtropskih področjih Azije, Afrike in Amerike. Vsak sadež je dolg od 2 – 5 cm. V večini so murve vijolično-rdeče ko dozorijo. Kljub temu pa najdemo tudi bele, rdeče, vijolične ali različne kombinacije barv.

 Obstajajo tri glave vrste murv: Bele murve (Morus alba). Rdeče ali Ameriške murve (Morus rubra).
Črne murve (Morus nigra).  Murve so osvežujoče sočen, trpek in sladek sadež. Bogate so z vrsto sestavin, ki so koristne za zdravje.

 ZDRAVSTVENE LASTNOSTI MURV

 – Slastne in sočne murve imajo nizko kalorično vrednost (samo okoli 43 kalorij na 100 g). Sestavljajo jih fitohranila, ki so koristna za zdravje, na primer antioksidanti, minerali in vitamini.
– Murve imajo zelo visoko količino fitokemikalij fenolnih flavonoidov imenovano antocianini. Znanstvene raziskave so pokazale, da ima uživanje teh sadežev možen pozitiven zdravstveni učinek proti raku, staranju in nevrološkim boleznim, vnetjem, diabetesu in bakterijskim okužbam.
– Sadeži vsebujejo resveratrol, še en antioksidant. Resveratrol ščiti pred kapjo s spreminjanjem molekularnih mehanizmov v ožilju.
– Murve so odličen vir vitamina C (33 mg na 100 g, približno 41% PDV), ki je prav tako močan naravni antioksidant. Uživanje hrane bogate z vitaminom C pomaga telesu razviti odpornost na razne infekcije, deluje protivnetno in očisti škodljive proste radikale.
– Jagode vsebujejo tudi manjše količine vitamina A in vitamina E. Uživanje murv telesu daje manjšo vendar prav tako pomembno količino antioksidantov, kot so lutein, zeaksantin, betakaroten in alfa karoten. Skupaj te sestavine ščitijo pred škodljivimi učinki prostih radikalov in reaktivnimi kisikovimi spojinami, ki so pomembne pri staranju in različnih bolezenskih procesih.
– Zeaksantin je pomemben karotenoid, ki se osredotoča na rumeno pego. Zagotavlja antioksidativne lastnosti in ščiti mrežnico pred škodljivimi učinki ultravijolične svetlobe.
– Murve so odličen vir železa, kar je redkost med jagodami. Vsebujejo 1,85 mg železa na 100 g (približno 13% PDV). Železo – sestavina hemoglobina v rdečih krvnih celicah – določa zmogljivost prenašanja kisika v krvi.
– So tudi dober vir mineralov kot so kalij, mangan in magnezij. Kalij je pomembna sestavina celic in telesnih tekočin, ki pomagajo nadzirati srčni utrip in krvni pritisk. Mangan telo uporablja kot kofaktor za antioksidantni encim superoksid dismutaza.
– Murve so bogate s skupino B-kompleks vitaminov in vitaminom K. Vsebujejo precej vitamina B6, niacina, riboflavina in folne kisline. Ti vitamini delujejo kot kofaktorji in pomagajo telesu presnavljati ogljikove hidrate, beljakovine in maščobe.

 STRANSKI UČINKI

 Ker so murve bogate s kalijem lahko povzročajo nelagodje pri ljudeh, ki imajo težave z ledvicami. Zato priporočamo, da si vsak dan privoščite zmerno količino murv.

VIr:  https://duhovnost.eu/blog/murve-za-boljse-zivljenje/

Lešnik

Oreh

Predstavljeni material ni namenjen predpisovanju načina zdravljenja, zato ne prevzemamo nobene odgovornosti.